Teknisyen ve Araç Bazlı Stok Programı
Teknisyen ve Araç Bazlı Stok Programı
Teknik servis yönetiminde yedek parça ve stok takibi oldukça detaylı ve yapılabilirliği kolay olmayan konuların başında gelmektedir. Depoda yedek parçanın takibi, teknisyen üzerine verilen parçaların takibi, cihazlardan alınan ikinci el veya arızalı parçaların takibi bu konu içersinde takibi yapılması gereken alt konulardır. teknik servis programı firmanıza etkili stok ve depo takibi sağlamaktadır
Teknik servis programında depo yönetimine başlamak için öncelik olarak yedek parça ve sarf malzemelerin detaylı şekilde açılması gerekmektedir. Mükerrer kayıtlara dikkat ederek yedek parçanın kodunu, adını, grubunu, kritik stok seviyesini, kullanıldığı marka ve modelleri dikkatli bir şekilde oluşturmanız gerekmektedir. Ardından fiziki depoların oluşturulması, teknisyen veya araçlara ait depoların oluşturulması gerekmektedir. barkod takibi ile barkodlu stok takibi yapılabilmektedir. Barkodsuz gelen ürünlere ayrıca barkod oluşturup etiket basmak süreci bir miktar zorlayabilmektedir.
Stok yönetimi konusunda ilk adımları geçtikten sonra fiziki şartlarında iyileştirilmesi gerekmektedir. Deponun fiziki durumu, depodan sorumlu personelin belirlenmesi, periyodik olarak yapılacak sayım yönetimi ile yapılan sayımın kuralları bu kapsamda oluşturulmalıdır. Stok şirketimize ait ciddi maliyettir. Doğru yönetilmediği takdirde şirketi maddi kayba uğratacaktır.
Personel veya araçların depo açılarak takip edilmesi konusunda ne gibi faydalar sağlanabilir? Teknisyen servise çıkmadan önce depodan alacağı malzemeleri depo transferi ile kendi üzerine almaktadır. Böylece şirketin merkez deposundan çıkan parça anında stok kayıtlarına geçmektedir. Sonrasında serviste kullanılan parça teknisyen veya araca tanımlanan depodan düşecektir. Böylece merkez depoda ve teknisyen deposunda kalan parçaların envanter bilgisi sağlıklı olarak görüntülenebilecektir.
Yapılan işlemlerin sahada Esn Mobil saha servis uygulaması ile online olarak yapılması şarttır. Özellikle şehir dışına servise çıkan personelin gerekli evrakları getirmesi günleri bulmaktadır. Bunun yanında sahada kaybolan servis fişleri stok takibini, kullanılan malzemenin faturalandırılmasını oldukça zorlu hale getirecektir. Bu nedenle servis işlemleri mobil telefon yada tablet üzerinden anlık yapılarak personel kendi deposunda görünen parçalar arasından seçim yapabilir, kendisine atanan parçaları görebilir, depodan kullanılan parçaları sahada ekleyebilmektedir.
Depo üzerinde yapılan her işlem ayrıca form haline getirilerek kağıt üzerinde tutulabilmelidir. Elbette firmanın tercihine bağlı bu yapıda merkez depodan personel üzerine verilen ürünler için ayrıca depo transfer formu oluşturulabilir, çıktısı alınarak personele imzası atılarak dosya halinde saklanabilmektedir.